Tuesday, 11 October 2011Surah Adh-Dhuha

Surah Adh-Dhuha yang beerti waktu dhuha adalah merupakan surah yang ke 93 didalam al quran,mengandungi 11 ayat,ia dinamakan adh dhuha kerana diawal surah ini allah swt bersumpah dengan waktu dhuha dan juga dengan waktu malam bahawa ia tidak meninggalkan atau membenci nabi muhammad saw sebagaimana yang diperkatakan oleh kaum kafir musyrik.allah swt memberi semangat kepada baginda agar jangan menghiraukan tuduhan dan fitnah musuh musuh islam.

Banyak yang kita boleh ambil darinya mengenai fadhilat dan juga faedahnya,antaranya menurut ulama apabila surah ini diamalkan membacanya menjadi wirid 7 kali pada setiap pagi ketika matahari terbit dan 7 kali setiap matahari terbenam,insya allah akan terselamat dari kecurian atau kehilangan.

Sekiranya terjadi kehilangan atau kecurian maka kerjakanlah solat dhuha 3 kali yakni 6 rakaat pada setiap pagi jumaat sehinggalah yang hilang itu dapat kembali,selepas memberi salam maka berdoalah memohon kepadanya.

Selain dari itu sesiapa yang mengamalkan membaca surah adh dhuha 40 kali setiap hari, selama 40 hari dan berdoa memohon kepadanya,insya allah hidupnya akan terjauh dari keadaan fakir.

Kelas Hafazan, Tajwid dan Bahasa Arab

No comments:

Post a comment